Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ-ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ


      Ως κυστίτιδα ορίζεται η φλεγμονή της ουροδόχου κύστεως. Η ουρηθρίτιδα είναι η λοίμωξη η οποία αφορά μόνον την ουρήθρα, δηλαδή τη σωλήνα που ενώνει την κύστη με το εξωτερικό του σώματος. Συχνά η ουρηθρίτιδα και η κυστίτιδα συνυπάρχουν και τότε ονομάζονται λοίμωξη του κατώτερου ουροποιητικού ή ουρολοίμωξη.
Κυστίτιδα


     Η κυστίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή απλής ουρολοίμωξης, ιδιαίτερα στις γυναίκες και στην πραγματικότητα περίπου 20-30% των γυναικών βιώνουν τη λοίμωξη τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν : συχνή ούρηση ιδιαίτερα το βράδυ, κάψιμο ή πόνο στην ούρηση, αίσθηση ότι δεν έχει αδειάσει η κύστη, πόνος χαμηλά στην κοιλιά, θολά ούρα(πυουρία), ακόμη και αίμα στα ούρα. Χαρακτηριστική στην οξεία κυστίτιδα ή απλά κυστίτιδα είναι η έλλειψη πυρετού. Τονίζεται ότι δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν όλα τα παραπάνω συμπτώματα σε όλες τις γυναίκες. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 24-48 ώρες μετά από σεξουαλική επαφή λόγω μικροτραυματισμών, κυρίως σε νεαρότερες γυναίκες.



Γιατί υποφέρουν κυρίως οι γυναίκες;
Η εξήγηση είναι απλή και έχει να κάνει με την ανατομία του ουροποιητικού συστήματος.
Η ουρήθρα των γυναικών είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με των ανδρών και ο κόλπος είναι πολύ κοντά στον πρωκτό επιτρέποντας στα βακτήρια να περάσουν με μεγαλύτερη ευκολία.
Ένας ακόμη λόγος είναι η τριβή που υπάρχει κατά τη διάρκεια του σεξ. Συχνά, η πρώτη φορά που υποφέρει μια γυναίκα από κυστίτιδα είναι μετά από σεξουαλική επαφή.
Η εμμηνόπαυση είναι επίσης μια σημαντική αιτία ουρολοίμωξης καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων ελαττώνονται και τα τοιχώματα της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης γίνονται πιο ευαίσθητα στους ερεθισμούς και τις μολύνσεις.
* Άλλωστε οι γυναίκες είναι πιο εύκολο να υποφέρουν από τη μόλυνση όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και η άμυνα του οργανισμού είναι πεσμένη.

Πως θεραπεύεται η κυστίτιδα;
Η κύρια θεραπεία για την κυστίτιδα είναι τα αντιβιοτικά για να εξοντωθούν τα βακτήρια που προκάλεσαν τη λοίμωξη. Πρέπει να πίνετε πολλά υγρά ( τουλάχιστον 3-4 ποτήρια την ημέρα). Να αποφεύγεται τον καφέ , το τσάι, το αλκοόλ και τα πικάντικα φαγητά μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος.
Τι μπορώ να κάνω για να προλάβω τη λοίμωξη;
Περίπου το 20% των γυναικών με κυστίτιδα θα ξαναπαρουσιάσουν λοιμώξεις. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να εμποδίσετε την επανεμφάνισή τους:
- Ρωτήστε τον γιατρό σας για το διάφραγμα και το ταμπόν.
- Πάντα να σκουπίζεστε από μπροστά προς τα πίσω.
- Να ουρείτε πάντα μετά την σεξουαλική επαφή για να απομακρύνονται τα βακτήρια.
- Να φοράτε άνετα , βαμβακερά εσώρουχα.
- Μην κρατάτε τα ούρα, να πηγαίνετε στην τουαλέτα όταν νοιώθετε την ανάγκη.
- Χαλαρώστε όταν ουρείτε για να μπορέσει να αδειάσει η κύστη εντελώς.
- Αδειάστε την κύστη σας πριν σηκώσετε βάρος ή πριν την έντονη γυμναστική.
- Να πίνετε 1-2 ποτήρια χυμό από κράνα (υπάρχει στο εμπόριο σε σκόνη που τη διαλύετε σε νερό) και 3-4 ποτήρια νερό την ημέρα.
ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΗ ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ
Χαρακτηρίζεται από την παρουσία ποσότητας αίματος στα ούρα, και η οποία προκαλείται από οξεία βακτηριακή λοίμωξη της ουροδόχου κύστεως. Σε ορισμένες περιπτώσεις η αιμορραγική κυστίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ως επιπλοκή μετά από ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία με κυκλοφωσφαμίδη. Στα παιδιά η αιμορραγική κυστίτιδα σχετίζεται με λοίμωξη από τον αδενοϊό τύπου ΙΙ.

Σε κάποιες γυναίκες οι κυστίτιδες συμβαίνουν πιο συχνά . Εάν έχετε περισσότερες από 3 κυστίτιδες το χρόνο, τότε μιλούμε για υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, αυτές μπορεί να προκαλούνται από άλλα προβλήματα στη περιοχή της πυέλου. Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να απευθυνθείτε στον ουρολόγο σας για περισσότερες εξετάσεις.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου