Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ο ΠΟΛΥΩΡΟΣ ΥΠΝΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑ.ΞΥΠΝΝΗΣΤΕ!

διαταραχη υπνου

Διίστανται οι επιστημονικές απόψεις για τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό ο πολύωρος ύπνος. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο ή περισσότερο από επτά-εννιά ώρες τη μέρα (συμπεριλαμβανομένου του μεσημεριανού υπνάκου) έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.


Οι επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι ακόμα δεν γνωρίζουν την αιτία που η μεγαλύτερη ή μικρότερη από επτά-εννιά ώρες διάρκεια ύπνου επιδρά στο καρδιαγγειακό σύστημά του ανθρώπου. Εκτιμούν πάντως ότι η διάρκεια του ύπνου επηρεάζει τις μεταβολικές και ενδοκρινικές λειτουργίες, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για σκλήρυνση των αρτηριών του αίματος. Οι ερευνητές συνέστησαν στους γιατρούς να μελετούν κατά πόσο έχει αλλάξει η διάρκεια του ύπνου των ασθενών τους, ώστε να έχουν μια ακόμη ένδειξη σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής πάθησης.


Οι ερευνητές βρήκαν ακόμα ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν άτομα άνω των 60 ετών που κοιμούνται πέντε ώρες ή λιγότερο τη νύχτα και τα οποία έχουν υπερτριπλάσιο κίνδυνο για καρδιαγγειακή πάθηση σε σχέση με όσους κοιμούνται επτά ώρες.


Ο μαγικός αριθμός 8
Η ανάγκη του κάθε ανθρώπου για ύπνο είναι γενετικά προκαθορισμένη, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, Μάικλ Ντέκερ. «Άλλοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο και άλλοι λιγότερο», εξηγεί. Πώς καταλαβαίνει κανείς πόσο ύπνο χρειάζεται; Ένα σημάδι ότι δεν κοιμάται αρκετά είναι όταν... πριν προλάβει να ξαπλώσει έχει αφεθεί ήδη στην αγκαλιά του Μορφέα. Αν ικανοποιούνται οι ανάγκες του ύπνου, κανονικά πρέπει να περάσουν 15 λεπτά πριν κοιμηθεί κάποιος. Εννοείται πως αν ξυπνά κανείς με ενέργεια και φρεσκάδα, είναι σε καλό δρόμο. Παρόλα αυτά, όσοι νιώθουν καλά με μόλις 6 ώρες ύπνου κάθε βράδυ ίσως αντιμετωπίσουν μελλοντικά προβλήματα. Σύμφωνα με έρευνα αυτή η συνήθεια αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και διαβήτη.

Ο πολύωρος ύπνος κάνει καλό

Κι όμως, υπάρχει αυτό που θα έλεγε κανείς «υπερβολικός ύπνος». Όπως οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες, έτσι και εκείνοι που φτάνουν συχνά στις 9-10 ώρες κάθε βράδυ, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας.



Η τηλεόραση μας χαλαρώνει
αϋπνίεςΥπάρχει διαφορά ανάμεσα στην χαλάρωση και στον περισπασμό, λένε οι ειδικοί. Όταν χαλαρώνει ο άνθρωπος, η αναπνοή και ο σφυγμός «πέφτουν», οι μύες χαλαρώνουν και οι σκέψεις γίνονται πιο ήρεμες. Τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει όταν κάποιος παρακολουθεί τηλεόραση. Επιπλέον, το μπλε φως της συσκευής ξεγελά το μυαλό και το παρασύρει να πιστεύει ότι πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να κλείνουμε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές μία ώρα πριν ξαπλώσουμε. Η ανάγνωση ενός βιβλίου, όχι όμως ιδιαιτέρως συναρπαστικού, βοηθά.

Ο μεσημεριανός ύπνος ενοχλεί
Όταν γίνει στο σωστό χρόνο δεν ισχύει. Αντιθέτως, υπάρχει έρευνα που δείχνει πως όποιος κάνει... σιέστα έχει καλύτερη μνήμη, είναι σε εγρήγορση και έχει καλύτερες επιδόσεις έπειτα από το σύντομο ύπνο. Δεν πρέπει να συμβαίνει όμως κοντά στη βραδινή ξεκούραση και πρέπει να διαρκεί 30' ή λιγότερο. Αλλιώς κινδυνεύει το άτομο να πέσει σε «βαθύ» ύπνο και να αισθάνεται άσχημα όταν ξυπνήσει.


    Ο ειδικός στον ύπνο Δρ Safwan Badr , δήλωσε : « Ένα υγιές , ισορροπημένος τρόπο ζωής δεν περιορίζεται στη σωστή διατροφή και την καλή φυσική κατάσταση και ύπνος είναι εξίσου σημαντικός. Είναι ζωτικής σημασίας να καταλάβουν οι ενήλικες ότι πρέπει να κοιμούνται επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ για να λάβουν τα οφέλη που προσφέρει ο ύπνος στην υγεία. Έτσι, εάν δεν κάνετε καλό θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό γιατρό».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου