Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

ΑΜΥΓΔΑΛΑ-Η ΥΓΕΙΕΣΤΕΡΗ ΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ



Διατροφικά στοιχεία αμυγδάλων



Οι ξηροί καρποί είναι μεταξύ των πλουσιότερων πηγών σε θρεπτικά συστατικά. Το φυτό είναι ένα μικρό φυλλοβόλο δέντρο πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, από τις οροσειρές της δυτικής Ασίας που παρέχουν πρόσφορες συνθήκες,ευνοϊκές για την ανάπτυξή τους. Τα τελευταία χρόνια, καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου ως μια σημαντική εμπορική καλλιέργεια.
Αμυγδαλα μια από τις καλύτερες τροφές

Κατά την περίοδο της άνοιξης, το δέντρο φέρει υπόλευκα-ροζ λουλούδια που γίνονται τελικά καρποί το φθινόπωρο. Η αμυγδαλόψιχα διαθέτει οβάλ κωνικό σχήμα και καστανό χρώματος, με διαστάσεις περίπου 2 εκατοστά σε μήκος και 1 cm σε πλάτος και ζυγίζει περίπου 1 έως 1,5 g.






Τα οφέλη της υγείας από τα αμύγδαλα



Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, γεμάτα με πολλές φυτο-χημικές ουσίες που προάγουν την υγεία. Αποτελέι είδος καλά ισορροπημένων τροφίμων, εξασφαλίζοντας προστασία ενάντια σε ασθένειες και καρκίνους.



Αυτοί οι ξηροί καρποί αποτελούν πλήρης πηγή ενέργειας,πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το ελαϊκό και το παλμιτικό οξέα που βοηθούν στη μείωση της LDL ή «κακή χοληστερόλη» και την αύξηση της HDL ή «καλή χοληστερόλη». Οι ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι εξαιρετική σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα,βοηθούν στην πρόληψη των ασθενειών και εγκεφαλικών επεισοδίων στεφανιαίας αρτηρίας,ευνοώντας υγιές προφίλ των λιπιδίων στο αίμα.



Τα αμύγδαλα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε,εριέχει περίπου 25g σε 100 g αμυγδάλων. Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό,διαλυτό σε λιπίδια, που απαιτούνται για τη διατήρηση της ακεραιότητας της κυτταρικής μεμβράνης των βλεννογόνων μεμβρανών και του δέρματος με την προστασία από τις βλαβερές ρίζες άνευ οξυγόνου.



Τα αμύγδαλα δεν περιέχουν καθόλου γλουτένη και, ως εκ τούτου, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα συστατικά στην παρασκευή τροφίμων χωρίς γλουτένη. Τέτοια παρασκευάσματα είναι στην πραγματικότητα, υγιείς εναλλακτικές λύσεις σε άτομα με αλλεργία στο σιτάρι.

Επιπλέον, είναι επίσης μια απίστευτη πηγή μετάλλων όπως το μαγγάνιο, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, και σελήνιο.



Το αμυγδαλέλαιο εξάγεται από τους ομόνυμους καρπούς που χρησιμοποιούνται ως μαλακτικό. Όταν εφαρμόζεται τακτικά, βοηθά να κρατήσει το δέρμα καλά προστατευμένο από την ξηρότητα. Επιπλέον χρησιμοποιείται ως " λάδι βάσης" στα παραδοσιακά φάρμακα στην αρωματοθεραπεία, σε φαρμακευτικές και βιομηχανίες καλλυντικών.



Επιλογή και αποθήκευση



Τα αμύγδαλα είναι διαθέσιμα στα μαγαζιά καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στα καταστήματα, ωστόσο, πωλούνται με διαφορετικές μορφές,όπως με κέλυφος ή χωρίς, αλατισμένα, ,σε σκόνη κλπ. Προσπαθήστε να τα αγοράσετε με ή χωρίς φλοιό αντί επεξεργασμένα.
Καθώς τα αγοράζεται, ψάξτε γιαυτά που διαθέτουν έντονο καφέ χρώμα,είναι συμπαγές με ομοιόμορφο μέγεθος, και να είναι βαριά στο χέρι. Θα πρέπει να μην έχουν ρωγμές / περικοπές, μούχλα,στίγματα  μυρωδιά.

Τα αποφλοιωμένα αμύγδαλα μπορούν να τοποθετηθούν σε δροσερό και ξηρό μέρος για χρόνια. Αποθηκεύστε τα μέσα σε αεροστεγές δοχείο και τοποθετήστε τα στο ψυγείο για να μην χαλάσουν