Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ; 10 ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙ'ΑΥΤΑ

Χθες το βράδυ, ίσως είδες κάποιο όνειρο στον ύπνο σου. Αν σκεφτείς τώρα και προσπαθήσεις να μετρήσεις όσα όνειρα είδες κατά την διάρκεια της ζωής σου, σίγουρα δε θα το καταφέρεις. Γιατί ο αριθμός τους δεν έχει τελειωμό.Δεν υπήρξε άτομο, που να μην είδε όνειρα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ; 10 ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙ'ΑΥΤΑ


Μερικοί  δίνουν σ'αυτά μεγάλη σημασία και αναστατώνουν πολύ τη ζωή τους. Γι' αυτό ανησυχούν και αγωνιούν, όταν ξυπνήσουν. Την νύχτα ονειρεύονται,και την ημέρα την διαθέτουν για να τα εξηγήσουν. Αν πει κάποιος το όνειρο του, αμέσως μερικοί θα προσπαθήσουν να του το εξηγήσουν. Άλλοι όμως θ' αντιδράσουν, γιατί δεν παραδέχονται τα όνειρα και τις ερμηνείες που τους δίνονται.

Το θέμα των ονείρων είναι σκοτεινό. Γι' αυτό, γύρω από αυτό υπάρχει μεγάλη σύγχυση, άγνοια και διχογνωμία.:Να τα προσέχεις ή να αδιαφορείς; Να πιστεύεις σ' αυτά ή όχι;Τι συμβαίνει άραγε και πώς εξηγείται το όντως περίεργο φαινόμενο των ονείρων;

Προβλέπουν το μέλλον, ή απλά μας υπενθυμίζουν στιγμές και σκηνές του παρελθόντος; Προσπαθώντας να κατανοήσουν γιατί βλέπουμε όνειρα, οι επιστήμονες ελπίζουν να βρουν τι σημαίνει η… νυχτερινή πομπή εικόνων που εμφανίζεται στον ύπνο μας κάθε βράδυ.

Πάντως, αυτό που συνηθίζουμε να κάνουμε είναι να δίνουμε σημασία μόνο στα όνειρα που μας συμφέρουν. Η υποκειμενικότητα που κρύβει η ερμηνεία του κάθε ονείρου, καθώς και παράγοντες όπως η «λήθη» μόλις ξυπνήσουμε και οι αντικρουόμενες θεωρίες των ειδικών, αφήνουν ένα μεγάλο μέρος του ζητήματος μέσα στο παχύ μυστήριο της αβύσσου του μυαλού μας.


10 αλήθειες για τα όνειρα:

1. Ξεχνάτε το 90% των ονείρων σας

Μέσα σε 5 λεπτά μετά το ξύπνημα σας το ήμισυ των ονείρων σας έχει ξεχαστεί. Μέσα σε 10 λεπτά έχετε ξεχάσει το 90%


2.και οι τυφλοί μπορούν να ονειρεύονται.

Οι άνθρωποι που τυφλώθηκαν μετά τη γέννηση τους μπορούν να δουν εικόνες στα όνειρά τους. Οι άνθρωποι που γεννιούνται τυφλοί δεν βλέπουν εικόνες, αλλά έχουν όνειρα εξίσου έντονα στα οποία συμμετέχουν άλλες αισθήσεις τους. Ήχος, οσμή, αφή και συναίσθημα.


3.Στα όνειρά μας βλέπουμε μόνο πρόσωπα τα οποία ήδη γνωρίζουμε

Το μυαλό μας δεν μπορεί να ανακαλύψει καινούργια πρόσωπα. Στα όνειρά μας βλέπουμε πραγματικά πρόσωπα, πραγματικών ανθρώπων που έχουμε δει κατά τη διάρκεια της ζωής μας, αλλά δεν τα γνωρίζουμε ή δεν τα θυμόμαστε. Όλοι μας έχουμε δει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσωπα σε ολόκληρη τη ζωή μας, έτσι έχουμε μια ατελείωτη προσφορά των χαρακτήρων τον εγκέφαλό μας να αξιοποιήσει κατά τα όνειρά μας.


4. Δεν βλέπουν όλοι όνειρα με Χρώματα

Ένα 12% των ατόμων με μειωμένη όραση ονειρεύεται αποκλειστικά σε μαύρο και άσπρο. Το υπόλοιπο 88% βλέπει έγχρωμα όνειρα. Οι μελέτες από το 1915 μέχρι το 1950 υποστήριξαν ότι η πλειονότητα των ονείρων ήταν σε μαύρο και άσπρο, αλλά τα αποτελέσματα αυτά άρχισαν να αλλάζουν στη δεκαετία του 1960. Σήμερα, μόνο το 4,4% των ονείρων ανθρώπων κάτω των 25 ετών είναι σε μαύρο και άσπρο.


5. Τα όνειρα είναι συμβολικά

Αν ονειρευτείτε κάποιο συγκεκριμένο θέμα, δεν είναι απαραίτητο ότι το όνειρο στην πραγματικότητα αναφέρεται σε αυτό. Τα όνειρα μιλούν με μια βαθιά συμβολική γλώσσα. Όποιο και αν είναι το θέμα του ονείρου σας μην προσπαθήσετε να το ερμηνεύσετε επιφανειακά.


6. Συναισθήματα

Το πιο κοινό συναίσθημα που νιώθουμε κατά την διάρκεια ενός ονείρου ή  αφού ξυπνήσουμε είναι το άγχος. Γενικά τα αρνητικά συναισθήματα είναι πιο συχνά από ότι τα θετικά.


7. Ενσωμάτωση ονείρων

Το μυαλό μας απορροφά τα εξωτερικά ερεθίσματα που βομβαρδίζουν τις  αισθήσεις μας όταν είμαστε κοιμισμένοι και τα ενσωματώνει στα όνειρα μας. Για παράδειγμα, μπορεί να ονειρεύεστε ότι είστε σε μια συναυλία, ενώ ο αδελφός σας παίζει κιθάρα κατά τη διάρκεια του ύπνου σας.


8. Μπορείτε να δείτε από τέσσερα έως επτά όνειρα σε μια νύχτα.

Κατά μέσο όρο, μπορείτε να ονειρευτείτε οπουδήποτε και αν κοιμηθείτε από μία έως δύο ώρες κάθε βράδυ.


9. Αν ροχαλίζετε τότε δεν μπορείτε να ονειρευτείτε.

Το γεγονός αυτό αναφέρεται σε πολλές πηγές αλλά ας είμαστε λίγο καχύποπτοι αν πραγματικά είναι αληθινό μιας και δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να το υποστηρίζει.


10. Και τα ζώα βλέπουν όνειρα

Οι μελέτες που έχουν γίνει σε πολλά και διαφορετικά ζώα, δείχνουν όλες τα ίδια εγκεφαλικά κύματα κατά τη διάρκεια του ύπνου με τους ανθρώπους. Παρατηρείστε ένα σκυλί που κοιμάται. Τα πόδια του κινούνται σαν να τρέχουν και βγάζει ήχους σαν να κυνηγάει κάτι στο όνειρο του.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου