Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Τα οφέλη του καφέ στην υγεία

Μια κούπα καφέ για ένα δυναμικό ξεκίνημα της μέρας ή ένα διάλειμμα για καφέ εν ώρα εργασίας αποτελούν μικρές καθημερινές απολαύσεις για πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο. Μια συνήθεια που συχνά συνοδεύεται από ..τύψεις!

Τα οφέλη του καφέ στην υγεία



Λίγο-πολύ όλοι έχουμε ακούσει τις θεωρίες που υπάρχουν γύρω από την καφεΐνη. Μερικοί υποστηρίζουν ότι βοηθάει τον οργανισμό μας, ενώ άλλοι ότι προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις.
Δεν ξέρουμε τελικά ποιο από τα δυο ισχύει, αλλά το σίγουρο είναι ότι η καφεΐνη βοηθάει στην εγρήγορση της λειτουργίας του μυαλού άρα και τη μνήμη.
Η καφεΐνη έχει αποδειχτεί και στο παρελθόν ότι επηρεάζει την έναρξη της νόσου Αλτσχάιμερ  και η νέα αυτή έρευνα επιβεβαιώνει παλαιότερα ευρήματα.

Συντελεί στη μακροζωία
Λίγα χρόνια πριν, όταν ομάδα επιστημόνων υγείας παρατήρησε ότι σε ορισμένες  περιοχές - μεταξύ των οποίων και το ελληνικό νησί  Ικαρία - οι κάτοικοι εμφάνιζαν τα υψηλότερα ποσοστά υπερήλικων σε παγκόσμιο επίπεδο! Αυτό το αναμφισβήτητα πολύ σημαντικό εύρημα έγινε η κινητήριος δύναμη για την επιστημονική κοινότητα, η οποία και αποφάσισε να διερευνήσει εις βάθος το θέμα και να «λύσει» το.. μυστήριο της μακροζωίας στις συγκεκριμένες περιοχές.
Δύο ακόμα νέες διεθνείς έρευνες αναδεικνύουν την αξία του καφέ (αν και όχι κατ’ ανάγκη του ελληνικού). Η πρώτη, που έγινε από Ιάπωνες ερευνητές και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Stroke" του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, βρήκε ότι ο καφές και το πράσινο τσάι μειώνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό. Η έρευνα -η μεγαλύτερη έως τώρα για το θέμα- έγινε σε πάνω από 83.200 ανθρώπους ηλικίας 45 έως 74 ετών, τους οποίους παρακολούθησε επί 13 χρόνια.

Ο καφές επίσης απομακρύνει τα εγκεφαλικά και τα τροχαία

Όσο περισσότερο καφέ και πράσινο τσάι έπιναν οι συμμετέχοντες, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος εγκεφαλικού. Όσοι έπιναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα, είχαν περίπου 20% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό σε σχέση με όσους σπάνια έπιναν καφέ. Όσοι έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα, είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό, ενώ όσοι έπιναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια, είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο.

Η δεύτερη έρευνα από αυστραλούς ερευνητές, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ, δείχνει ότι ο καφές παρέχει σημαντική προστασία στους οδηγούς φορτηγών, κρατώντας τους ξύπνιους στα μακρινά ταξίδια. Ο καφές βρέθηκε να μειώνει κατά 63% τον κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος για όσους οδηγούν επαγγελματικά οχήματα άνω των 12 τόνων.

Bοηθά στην αντιμετώπιση της γήρανσης

Ο καφές αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια ροφήματα σε αντιοξειδωτικά. Με κύρια αντιοξειδωτικά το χλωρογενικό οξύ, το καφεϊκό οξύ και τις μελανοϊδίνες, ο ελληνικός καφές, με το ένα φλιτζανάκι να παρέχει περίπου 150mg, μπορεί να αποτελέσει μία εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και να προστατεύσει τον ανθρώπινο οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες στους ιστούς και είναι υπεύθυνες για την γήρανση.

Προστατεύει κατά του καρκίνου του προστάτη

Νέα κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το National Cancer Institute και το Πανεπιστήμιο του Harvard στη Βοστώνη  φέρνει στο φως  δεδομένα που δείχνουν πως στη μάχη ενάντια του καρκίνου του προστάτη έρχεται να προστεθεί και ο καφές. Η έρευνα η οποία εξέτασε τη συμβολή του αγαπημένου μας ροφήματος στην προστασία από την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη έδειξε ότι οι άντρες (ηλικίας 40-75 ετών) που κατανάλωναν καφέ εμφάνισαν μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ.


Η υπεροχή του ελληνικού καφέ 
«Ο βραστός ελληνικός καφές, που είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά και ο οποίος περιέχει μέτρια ποσότητα καφεΐνης, φαίνεται να παρέχει περισσότερα οφέλη σε σχέση με άλλα είδη καφέ», σύμφωνα με τον δρα Σιάσο.
Η νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία στη σχέση διατροφής και υγείας της καρδιάς, αν και, σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάζονται και άλλες μελέτες για να διευκρινιστούν οι ακριβείς μηχανισμοί μέσω των οποίων ο ελληνικός καφές ασκεί την προστατευτική δράση του για την καρδιαγγειακή υγεία.


Αλλά μην πάρεις αέρα και αρχίσεις τις καταχρήσεις. Πάντα με μέτρο η καφεΐνη, γιατί μπορεί να έχει και παρενέργειες στην υγεία σου. Η ίδια μελέτη υποστηρίζει πως η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα υπερδιέγερσης στον οργανισμό.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου